Alt om Cøliaki og glutenallergi.

Cøliaki.com

Glutenfrie matvarer

 

Hva slags mat er glutenfri?

 

For dem som har cøliaki består behandlingen i all hovedsak av å unngå mat som inneholder gluten. Før vi ramser opp en rekke eksempler på glutenfri mat som ikke inneholder gluten, så synes vi det er viktigere å få våre lesere til å forstå hva som faktisk inneholder gluten da dette gjør det enklere å finne frem til glutenfrie matvarer. Gluten finnes i all hovedsak i enkelte kornsorter som er blant de mest vanlige kornsortene i et normalt norsk kosthold. Siden brødbakst har så betydelig tradisjon i Norge så kan dette føre til store utfordringer for dem med cøliaki.

 

Finn først ut hva som inneholder gluten!

 

Disse kornsortene inneholder gluten:

 

- Hvete

- Bygg

- Rug

- Havre

- Spelt

 

Dersom du klarer å styre unna varer som inneholder ovenstående kornsorter så er du godt på vei. Dessverre finnes det mange feller på veien og matvarer inneholder gjerne råstoffer med annet navn som igjen er basert på ovenstående kornsorter. Eksempler på dette er nudler, pasta og malt (malt har svært lavt innhold av gluten og regnes av mange som glutenfri).

 

Hva er vanlige erstatninger til glutenfri mat?

 

Hva erstatter man da disse kornsortene som inneholder gluten med? Nedenfor følger en liste som er normalt å bruke som en erstatning for disse kornsortene i forskjellige sammenheng (flere alternativer finnes):

 

Typiske erstatninger for glutenholdige råvarer:

 

- Poteter (potetmel som stivelse).

- Ris

- Durra

- Havre (renset havre kan være glutenfri selv om det i utgangspunket er et glutenholdig produkt).

- Solsikkefrø

- Sesamfrø

- Soyabønner

- Valmuefrø

 

Andre vanlige råvarer som er glutenfrie:

 

- Frukt

- Bær

- Grønnsaker

- Kjøtt

- Fisk

- Melk (inneholder imidlertid laktose som kan være plagsomt for enkelte med glutenallergi, spesielt i oppstarten av et glutenfritt kosthold).

- Egg

 

Glutenfri mat kan inneholde spor av gluten

 

Oppstillingen i denne artikkelen om glutenfri mat og glutenfrie råvarer er veldig forenklet og vi gjør oppmerksom på at det finnes all verdens sammensetninger av matvarer som gjør dette veldig vanskelig for dem med cøliaki. Mange produsenter bruker utstyr om hverandre når de produserer forskjellige matvarer så selv om et produkt i utgangspunktet ikke inneholder gluten så kan maskinene inneholde rester av dette. For de fleste med cøliaki er dette uansett så små mengder at det ikke har betydning men det er allikevel viktig å være oppmerksom på problemet. 

 

Det finnes også behandlede mel sorter i butikken hvor gluten er helt eller delvis fjernet. Les godt på innholdsfortegnelsen før du kjøper disse men markedsføres produktet som glutenfritt i Norge kan du stort sett føle deg relativt trygg.

 

Det finnes mange produsenter av sluttprodukter som er glutenfrie. Nedenfor følger et lite utvalg av våre anbefalinger for dem med cøliaki som er på jakt etter glutenfri mat.

 

Produsenter av glutenfri mat:

 

- Allergikokken har mange flotte glutenfrie produkter.

- Semper Glutenfritt har mange fine glutenfrie kornprodukter.

 

Lykke til i din jakt på gode glutenfrie alternativer!

 

 


Copyrighted content. All Rights Reserved.