Alt om Cøliaki og glutenallergi.

Cøliaki.com

Behandling ved Cøliaki

 

Hvordan behandles Cøliaki?

 

For personer som får påvist cøliaki er det svært viktig å få startet behandlingen ved cøliaki så fort som mulig. Behandlingen ved cøliaki er like enkel som den er komplisert, nemlig å spise glutenfri mat. Enkelt fordi man slipper medisinering og kan bære unngå matvarer som inneholder gluten. Komplisert fordi noe som i utgangspunktet bør være så enkelt kan være komplisert ved at det ikke alltid er like lett å finne matvarer uten gluten i dagligvarebutikkene samt i sosiale tilstelninger kan man bli servert mat som inneholder gluten selv om verten mener den ikke gjør det. Enkelte kan forøvrig ha behov for laktosefri kost i en oppstartfase med glutenfri mat selv om de ikke lider av laktose inntoleranse. I denne fasen kan det også være fornuftig med vitamin og mineraltilskudd.

 

Hvor mye gluten tåler en person med Cøliaki?

 

For de som er mest syke på grunn av cøliaki kan helt ubetydelige mengder gluten føre til raskt tilbakeslag i form av ny betennelsesreaksjon i tarmene. Det er således viktig å holde seg helt unna gluten resten av livet noe som krever store livsstils endringer i form av stor bevissthet rundt kostholdet. Heldigvis bør et glutenfritt kosthold ikke sette hinder i veien for å få et fullgodt kosthold med alle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som kroppen trenger. Den aller meste glutenfrie maten som finnes på markedet i dag kan regnes som sunn og bør ikke by på andre hindre enn at den er dyrere enn vanlig tilsvarende mat som inneholder gluten.

 

Hva skjer med kroppen når en med Cøliaki slutter å spise matvarer som inneholder gluten?

 

Når en person som har cøliaki slutter helt med å spise glutenholdig mat vil denne personen relativt raskt merke bedring i helsen og leve et tilnærmet normalt liv i sin hverdag. Man kan imidlertid erfare at arbeidet med å hele tiden skaffe og forsikre seg om at maten man kjøper og spiser ikke inneholder noe som helst gluten er en krevende prosess både psykisk og i form av tidsforbruk. Ingen liker å føle seg som "den vanskelige gjesten" som graver og spør om hva alt som serveres inneholder og som indirekte sørger for merarbeid for verten, ved at denne i beste mening forsøker å lage mat tilpasset den med cøliaki. Man lærer seg imidlertid gjerne en del enkle knep etter hvert om hvordan disse tingene i hverdagen kan gjøres enklere. Dette kan for eksempel være å ta med seg sin egen saus til middagen eller egen kake til kaffen.

 

Hvordan få tak i glutenfri mat?

 

Heldigvis kommer det stadig mer og mer glutenfrie matvarer i norske dagligvarebutikker. Mange henger imidlertid etter og har et svært begrenset utvalg. Gjør det til en vane å spørre i alle butikker hvor de har glutenfrie matvarer og be dem ta inn glutenfrie produkter du savner. Selv om du sikkert kan finne ut selv hvor de glutenfrie produktene ligger så har et spørsmål om dette en positiv innvirkning i form av at butikkpersonalet opplever at dette er noe det er etterspørsel etter og øker mulighetene for at det legges større fokus på produktgruppen. Få gjerne venner og familie til å gjøre det samme slik at etterspørselen oppleves enda større. Husk at det er mange med cøliaki som ikke har kraftige symptomer og dessverre av denne grunn spiser mat som inneholder gluten rett og slett fordi de ikke finner gode alternativer i butikken. Disse vil gjerne gå over til glutenfrie produkter dersom dette blir tilgjengelig selv om de ikke har fokusert på å etterlyse dette.

 

 


Copyrighted content. All Rights Reserved.